Veckans sammanfattning v.5

Världen

  • Natten till söndagen attackerade terrorgruppen Boko Harams den strategiskt viktiga miljonstaden Maiduguri i nordöstra Nigeria. Enligt armén ska regeringssoldater, efter häftiga strider, lyckats slå tillbaka anfallet.
  • På tisdagen var det 70 år sedan Röda Armén befriade fångarna från koncetrationslägret i Auschwitz. Detta har uppmärksammats världen över och i Sverige görs en miljon satsning för att motarbeta rasism.
  • På lördagen släppte Islamiska staten (IS) en video där japanske gisslan Kenji Goto halshöggs. Goto var journalist och rapporterades, efter att ha rest till Syrien, saknad i oktober 2014.
  • Äventyrarna Troy Bradley och Leonid Tjuchatjev har satt ett nytt rekord! Med en rekordtid på över 137 timmar flög de med luftballong över Stilla havet. Resan gick mellan Japan och Mexiko, men rekordet är än så länge ”inofficiellt”.
  • Minst 60 personer rapporteras ha dödats i en explosion mot en shiitisk moské i Pakistan på fredagen. En grupp inom Pakistans talibanrörelse tar på sig skulden för dådet.
  • Mer än 50 civila, proryska rebeller och ukrainska soldater ska under veckan dött till följd av strider. Misslyckade samtal om vapenvila ska ha ägt rum i den vitryska huvudstaden Minsk.

Inrikes

  • Göran Hägglund meddelade under onsdagen att han kommer att avgå som partiledare för Kristdemokraterna. Hägglund har varit partiledare i 11 år.
  • Körkort för bil är en självklarhet, men nu skall även användare av motorsåg ta ”Motorsågskörkort”. Alla som använder motorsåg i arbetet skall gå en kortare utbildning. Detta görs för att minimera olyckorna
  • Det har snöat mycket över Sverige under helgen. Många skidentusiaster har gett sig ut i spåren, men snön har också ställt till en del problem för bil och tågtrafiken.

Sport

  • Handbolls-VM är nu över. Värdlandet Qatar skrällde sig till final, men där blev Frankrike övermäktiga. Fransk seger och svensk besvikelse efter förlust redan i åttondelsfinalen.
  • Just nu pågår Vinter SM-veckan i Örebro. Det är tävlingar i allt från längdskidor och skidorientering till bänkpress. Några som imponerat är skidorienteraren Tove Alexandersson, som vann i överlägsen stil. I bänpress satte Christoffer Öberg  och Fredrik Öberg båda nya världsrekord i viktklasserna 120 kg samt +120 kg med 340 kg respektive 400 kg.
  • Systrarna Helgesson imponerade stort i konståknings-EM. Joshi slutade 4:a, bästa svenska placeringen på över 80 år, och storasyster Viktoria blev 5:a. Tävlingarna ägde rum i Globen, Stockholm.

Kultur

  • Under lördagen återuppstod den, av polis tidigare nedstängda, nedladdningssajten The Pirate Bay. Hemsidan låter användare(olagligt) ladda ner filmer och spel.
  • Svenske Tommy Myllymäki lyckades på onsdagskvällen hamna på tredjeplats i den prestigefyllda tävlingen Bocuse D´Or – också känt som kock-VM. 24 länder deltog i tävlingen som avgjordes i franska Lyon, och guld och silver gick till Norge respektive USA.
  • Hiphopstjärnan Jay-Z lade på fredagen ett bud för att köpa den nordiska musiktjänsten Wimp, något som fick aktien att gå upp mer än 50 procent. Budet låg på 464 miljoner kronor.

Källor

http://www.svt.se/kultur/musik/jay-z-budar-pa-wimp

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/02/01/nigerianska-armen-slog-tillbaka-boko-haram

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/is-har-mordat-japansk-gisslan_4299947.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/the-pirate-bay-ater-uppe/

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/30/two-eagles-balloon-record-troy-bradley-leonid-tiukhyaev

http://www.svtplay.se/video/2627444/livet-efter-auschwitz/livet-efter-auschwitz-sasong-1-avsnitt-1

http://www.svt.se/nyheter/varlden/20-doda-i-explosion-i-pakistan

http://www.expressen.se/nyheter/13-doda-efter-blodiga-strider-i-ukraina/

http://hbl.fi/nyheter/2015-01-31/714301/fredssamtalen-om-ukraina-aterupptogs

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6079787

Lämna en kommentar